2 z 10
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
![Chcąc szybko rozmrozić mięso na obiad, często popełniamy ten...](https://d-art.ppstatic.pl/kadry/k/r/93/ce/5fc8db7659541_o_large.jpg)
fot. 123 RF
Najgorsze błędy podczas przyrządzania mięsa. Niektóre z nich mogą mieć wpływ na twoje zdrowie!
Szybkie rozmrażanie mięsa
Chcąc szybko rozmrozić mięso na obiad, często popełniamy ten błąd, a mianowicie wrzucamy mięso do miski z ciepłą lub gorącą wodą. Mięso powinno rozmrażać się powoli, najlepiej w lodówce, gdzie temperatura jest około 4 stopni Celsjusza. Unikniemy w ten sposób utraty smaku produktu oraz zmiany jego struktury. Ciepła woda rzeczywiście szybciej rozmrozi mięso, ale może doprowadzić do tego, że straci ono swój kolor i się zepsuje. Najlepszą metodą rozmrażania jest pozostawienie zamrożonego mięsa na noc w lodówce, gdzie panuje niska temperatura, która hamuje proces rozwoju szkodliwych mikroorganizmów. Jeżeli zależy nam na czasie, użyjmy mikrofalówki, ale tylko z funkcją defrost.