MKTG NaM - pasek na kartach artykułów

Wyśmienite skrzydełka w miodzie i czosnku. Zachwycam gości przepisem, który znam od 20 lat. Moja marynata do skrzydełek jest doskonała

Karolina Głogowska
Karolina Głogowska
Skrzydełka w miodzie smakują jako samodzielna przekąska lub obiad
Skrzydełka w miodzie smakują jako samodzielna przekąska lub obiad Getty images/Sammyvision/zdjęcie ilustracyjne
Chrupiące skrzydełka w miodzie i czosnku to bardzo prosty obiad, którym zachwycisz swoją rodzinę. Są tak smakowite, że prawdopodobnie będziesz robić to danie co tydzień. Wystarczy przygotować łatwą marynatę do skrzydełek i zostawić w niej mięso, a potem upiec lub usmażyć. Wypróbuj nasz przepis na wyśmienite danie.

W skrócie

Skrzydełka w miodzie i czosnku to przepyszne, łatwe w przygotowaniu danie, które znam jeszcze z czasów studenckich. Robiła je moja koleżanka, która podzieliła się ze mną przepisem.

Jak na kieszeń studentek dwadzieścia lat temu, skrzydełka z kurczaka były prawdziwym rarytasem. Kiedy przyrządzałyśmy je we wspólnej kuchni, zapach roznosił się po całym piętrze i przyciągał wszystkie głodomory. Na szczęście zawsze wychodził cały garnek skrzydełek, więc czasem można ich było użyć jako waluty i wymienić np. na ciasto czekoladowe.

Skrzydełka w miodzie i czosnku są tak wspaniałe, że przepis został ze mną do dziś. Zazwyczaj robię skrzydełka z piekarnika, ale w akademiku nie miałyśmy takich wynalazków i radziłyśmy sobie, smażąc mięso na patelni. Wychodziło tak samo smaczne. Marynata do skrzydełek jest bardzo prosta, ale obłędnie smaczna i można ją wykorzystać również np. do żeberek. Skrzydełka w miodzie i czosnku doskonale smakują jako samodzielna przekąska, ale również na obiad, w towarzystwie ryżu i surówki, np. z pora.

Skrzydełka w miodzie – przepis na łatwy i pyszny obiad

Czas przygotowania: 10 minut + 2 godziny marynowania
Porcja: 20 skrzydełek
Poziom trudności: łatwe

Składniki:

  • 20 skrzydełek z kurczaka,
  • pół szklanki miodu naturalnego,
  • 4 duże ząbki czosnku,
  • cytryna,
  • łyżeczka mielonej słodkiej papryki,
  • pół łyżeczki chili,
  • sól, pieprz.

Jak przygotować szybkie skrzydełka w miodzie i czosnku?

  1. Najpierw przygotowałam marynatę do skrzydełek. W misce połączyłam miód, sok z cytryny, posiekany czosnek i przyprawy. Dokładnie wymieszałam.
  2. Skrzydełka oczyściłam i umieściłam w marynacie. Zostawiłam je w lodówce na 2 godziny.
  3. Po tym czasie włożyłam skrzydełka z marynatą do brytfanki i wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 25 minut.
emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Upalne dni bez stresu. Praktyczne sposoby na zdrowe lato

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Wyśmienite skrzydełka w miodzie i czosnku. Zachwycam gości przepisem, który znam od 20 lat. Moja marynata do skrzydełek jest doskonała - Strona Kuchni

Wróć na kolbuszowa.naszemiasto.pl Nasze Miasto