Prosty przepis na domowe pączki
Składniki:
1 kg maki,
1/2 litry mleka podgrzanego,
3/4 szklanki cukru,
10 dag drożdży,
8 żółtek,
1 całe jajo,
10 dag masła,
konfitura do nadzienia (według uznania)*
Wykonanie:
Z mleka, drożdży, łyżki cukru i 4 łyżek mąki zrobić rozczyn. Pozostawić do wyrośnięcia. Następnie ubić żółtka i jajko z cukrem do białości. Masło lekko rozpuścić. Do rozczynu dodawać po kolei resztę składników. Wyrabiać ciasto około 25 - 30 min. Pozostawić do wyrośnięcia. Gdy ciasto podwoi objętość, wyrabiać pączki. Smażyć na rozgrzanym oleju. Wykładać na papierowe ręczniki i osączyć z tłuszczu. Po ostygnięciu dekorować wg uznania lukrem, polewą. Z tej porcji wychodzi około 50 pączków.
Wskaźnik Bogactwa Narodów, wiemy gdzie jest Polska
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?